Bianca Meijer

Bianca Meijer

Blog voor leraren, schoolbestuur, onderwijsondersteuning en voor het verhogen van de kwaliteit in onderwijs.

Nieuws / Blog artikel van DATA-COACH

Prioriteren kun je leren!

Stop met brandjes blussen en prioriteer binnen je eigen tijd.

Herken je dat: collega’s en/of ouders die binnenvallen of mailen en je allerlei vragen stellen: heb je de mail al gelezen of je iets al hebt gedaan wat was afgesproken? Toen ik net begon als intern begeleider, wilde ik iedereen pleasen. Aan het einde van de week, had ik heel veel gedaan, maar niet dat wat ik van plan was te gaan doen. Voor je het wist was het al weer kerst en moest er nog heel veel, dan maar mee naar huis en in de vakantie werken. Daar ben ik mee gestopt toen ik Stephen Covey de 7 eigenschappen van effectief leiderschap leerde kennen. Een misverstand die vaak gemaakt wordt: dat dit alleen voor directeuren bedoeld is, het gaat over persoonlijk leiderschap.

prioriteren in onderwijs

Door gebruik te maken van een prioriteitenmatrix leer je beter te prioriteren. Denk je beter na of het direct moet of later kan en nog belangrijker of je het kan delegeren.

De prioriteitenmatrix is te koop voor € 3,95 incl. btw. en verzendkosten.

BESTELLEN

LEAN intern begeleider met de DATA-COACH, helpt bij prioriteren van de ‘core business’ het lesgeven.

Nu train ik teams en intern begeleiders met behulp van bovenstaande matrix. Onthoud dat vooral het lesgeven morgen weer beter zal moeten zijn, het is je ‘core business’ dat helpt bij het prioriteren.

Tijdens de opleiding: Word LEAN intern begeleider met de DATA-COACH, leg ik je uit hoe je goed kan leren prioriteren en zo je time management in de gaten houdt. Daarnaast leer ik je nog meer handige hulpmiddelen om in minder tijd meer werk gedaan te krijgen. Maar nog belangrijker dat je de kwaliteit kunt bewaken en weet wat moet en wat je kunt laten. Op die manier ben je helemaal voorbereid op goed onderwijs en een komend inspectiebezoek.

LEAN intern begeleider DATA COACH

In januari 2020 start de opleiding weer in Amsterdam. Houd hiervoor de website in de gaten.

Hou mij op de hoogte

Zelf gebruik ik tegenwoordig de digitale matrix die je kunt downloaden via je telefoon/ipad/tablet:
Priority Matrix.

Je kunt meerdere projecten erin zetten. Als interim intern begeleider gebruik ik voor iedere school en/of opdracht één projectpagina.
Je kunt de kleuren aanpassen. Het vak ‘niet doen’, gebruik ik dan om wachtwoorden op te slaan. In deze digitale versie, kun je ook data gebruiken en aangeven hoe ver je project is. Er is ook een mogelijkheid om foto’s in plaatsen en icoontjes te gebruiken. Verder kun je er notities in plaatsen en eventuele documenten inhangen.

Vanaf dat moment ben ik steeds gaan vragen of het direct moest of het kon wachten (en wanneer het dan wel klaar moest zijn). Bij sommige vragen vroeg ik of iemand anders het ook zou kunnen doen. Hierna heb ik me minder opgejaagd gevoeld, had de regie in handen en had niet meer het gevoel achter de feiten aan te lopen. Vanaf dat moment heb ik ook tegen mezelf gezegd:”niet meer in weekenden en vakanties te werken, tenzij het heel dringend en belangrijk is”.

Artikel delen:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email